Építés_elvekről
July 11, 2020

Egyutas vagy többutas?

Még nincs vége!

Az említett építési elvek csak a legfontosabb kategóriák. Mindegyiken belül számos megoldás született a hátrányok kiküszöbölésére, persze az erények megtartása mellett. (Nem mind vált be… sajnos a fizikával valahol kompromisszumot kell kötni.) Hogy ez miért is fontos? Mert az egy utas – több utas kérdés újabb problémákat vet fel, amit nem lehet elválasztani a doboz konstrukciótól.

Egy utas, vagy szélessávú kifejezés azt jelenti, hogy a lesugározni kívánt frekvenciát egy hangszóró sugározza le. Azaz egy út van.

A legelterjedtebb nézet azonban azt sugallja, hogy a széles frekvenciatartományt egy hangszóró nem tudja kellő mértékben lesugározni, ezért azt kettő, három, négy vagy több útra bontja, így kettő, három vagy több hangszóróra bízza azt. Itt lép a képbe a hangváltó – régi magyar nevén keresztváltó vagy crossover – ami passzív elemekből felépített alkatrészeknek (tekercsek, kondenzátorok, ellenállások) segítségével frekvenciasávokra bontja a teljes zenei spektrumot. Ezek a sávok kerülnek aztán azokra a hangszórókra, amelyek számukra optimális terhelés mellett sugározzák le a kapott összetevőket.

Az építés kompromisszumai

A fentiekkel csak egy a bökkenő! Ez is csak elméletben igaz. Az alkatrészek nem tökéletesek, a váltás pontatlan, emiatt a váltó után már nincs többé azonos fázis, mert valamelyik összetevő mindig késni fog. Minél több az út, annál jobban és annál biztosabban. Hogy ez miért is baj? Az agyunk a fülünk által érzékelt fáziseltérésekből „tudja”, milyen irányból jön egy hang! Az összetett hangok az alaphangból, és azok harmonikus felhangjaiból tevődik össze. Ezeknek arányai adják a hangzást, ezek miatt tudjuk megkülönböztetni egy Stradivari hangját egy olcsó hegedűétől. A hangsugárzók egyik legfontosabb minőségi megkülönböztetője nem a terhelhetősége- ahogy azt sokan hiszik -, hanem a fázisviselkedése. Na de, ha a hangváltó miatt nincs is rendben a fázis?!

Az egyutas hangsugárzónál nincs ilyen probléma, ott minden a „helyén van”. Akkor miért nem így épít mindenki? És miért függ össze az egyutas-többutas elv a doboz felépítésével? Hát azért, mert egy szélessávú hangszóró nem tud minden konstrukcióban egyformán teljesíteni. Sőt, itt éppen az a kihívás, hogy megtaláljuk azt a beállítást, amelyben jól teljesít a hangszóró. Keveseknek nyilvánvaló, hogy a világ legjobb hangszórója rosszabbul fog teljesíteni egy számára rossz akusztikus környezetben, mint egy közepes képességű hangszóró a számára ideális helyen. Pedig ez van. Nem elég megvenni a legdrágább hangszórót ahhoz, hogy egy jó hangú hangsugárzónk legyen. Tudni kell hozzá dobozt is építeni. Na, de milyet? Ebben talán tudunk segíteni...